T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ŞANLIURFA / HALİLİYE - Urfa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Tesisat Teknolojileri ve İklimlendirme Alanı Hakkında...

VİZYONUMUZ

 

     Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme bölümü olarak, stratejik bir endüstri konumunda bulunan ülkelerin yakın ilgisini çekmekte olan doğal gaz sektöründe en son  teknolojik gelişmeleri yakalamak, öğrencilerimizi bu alanda yetiştirmek ,ülkemizde doğal gazın hızla yayılmasından dolayı büyük oranda istihdam açığı oluşan doğalgaz sektöründe öğrencilerimizin istihdam edilmesini sağlamak.

     Soğutma ve iklimlendirme, insan hayatının rahat ve konforlu yaşam sürdürebilmesi için vazgeçilmez bir sektör  konumunda bulunması ve teknolojinin gün geçtikçe ilerlemesiyle birlikte ülkemizde soğutma ve iklimlendirme alanlarını da buna paralel olarak gelişmektedir. Gelişen bu sektörde öğrencilerimizin de gerek bilgi beceri olarak gerekse iş gücüne katılımı konusunda gereken gayretleri sergilemek, İklimlendirme ve soğutma teknikerleri çeşitli tesislerdeki soğutma ve havalandırma sistemlerinin işletilmesi, bakım ve kontrolü gibi hizmetleri yapmak üzere kamu ve özel sektör kuruluşlarında görev alabilecek öğrenciler yetiştirmek.

      Mezun durumdaki öğrencilerimizden en az bir tanesinin alanımızın lisans düzeyinde devamı olan Enerji Sistemleri Mühendisliği veya Makine Mühendisliğini kazanmasını sağlamak başlıca vizyonumuzdur.

 

MİSYONUMUZ

 

     Ahilik ahlakından gelen milletimize yakışır şekilde yetişmiş dürüst, topluma yararlı ve milletine hizmet eden bireyler yetiştirmek. Yaptığı işte her zaman en iyi olmayı hedefleyen ve bunu başaran insanlar yetiştirmek.Öğrencilerimizin yeteneklerinin gelişmesini sağlayacak ve günün teknolojisini kullanarak akademik, teknik ve mesleki eğitimi verecek ortamları hazırlamak.Öğrencilerini sorumluluk sahibi, kendine güvenen bireyler olarak yetiştiren, sosyal, kültürel ve ekonomik ihtiyaçlarını karşılayan, günün teknolojisini kullanarak mesleki ve teknik eğitim ortamları hazırlayan, alanında tercih edilen kurum olmak. Öğrencilerimizin bireysel yetenekleri göz önünde bulundurarak, Atatürk'ün işaret ettiği muasır medeniyet seviyesine ulaştırabilecek; nitelikli, çağın teknolojisiyle donanmış üretici insan yetiştirmektir. Alanımız hem okulumuz hem Şanlıurfa hem de tüm Türkiye' de mesleki ve teknik eğitim alanında en saygın ve tercih edilen bir kurum olarak, iş ve hizmet alanlarının ihtiyaç duyduğu teknik insan gücünü yetiştirmek ve öğrencilerini üst akademik hayata hazırlamak için vardır.

 

 

BÖLÜM İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER

 

Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme sektörü, ülkemizde hızla yayılan ve genişleyen, sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeni ile doğal gaz sektörü stratejik bir endüstri olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle ülkemizde ısınma amacıyla kullandığımız doğal gazın dışa bağımlı olarak kullanılması, mevcut kaynaklarımızın kısıtlı oluşu ve doğal gazın özelliği itibarıyla diğer yakacaklardan birçok üstünlüğünün olması, doğal gazın etkili ve verimli kullanılması ile ilgili özel tedbirler alınmasını gerektirmektedir.

 

İklimlendirme; konfor, hijyen ve özel proses ihtiyaçlarının karşılanması için çevre şartlarının ısıl prosesler ve sistemler kullanılarak kontrol altına alınması ve insanlığın hizmetine sunulması bilimi olarak ifade edilmektedir. Bu tanım dikkate alındığında, iklimlendirme sektörünün kapsamı; ısıtma, soğutma, havalandırma, hava şartlandırma (klima) sistem ve ekipmanlarını içermektedir. Bu kapsamda sektörün uluslararası kabul görmüş HVAC-R çerçevesi korunurken, sektörün özellikle tesisat yalıtımı başta olmak üzere pompa, vana, birleştirme elemanı ve benzeri sektörlerle de çok yakın çalıştığı ve aynı kategorilerde değerlendirildiği görülmektedir.

Okulumuz Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanı Altında Yer Alan Dallar

 

Ø Enerji ve Tesisat Sistemleri

 

Ø İklimlendirme ve Soğutma Sistemleri dallarında eğitim verilmektedir. 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 24.11.2023 - Güncelleme: 24.11.2023 15:12 - Görüntülenme: 119
  Beğen | 4  kişi beğendi