T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ŞANLIURFA / HALİLİYE - Urfa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Makine Teknolojileri Hakkında...

Makine teknolojileri ana sanayisi ve yan sanayisi, ülkelerde istihdama çok büyük katkılarda bulunmaktadır. Üretime yönelik bir sektör olduğu için de ülke ekonomilerine yüksek oranda katma değer sağlamaktadır. Ülkemizde bu sektörde oldukça fazla kalifiye eleman ihtiyacı olduğu tespit edilmiştir. 

 

Makine Teknolojisi Alanı Çerçeve Öğretim Programında;

 

1.   Bilgisayarlı Makine İmalatı (CNC),

 

2.  Endüstriyel Kalıp,

 

3.  Makine Bakım Onarım

 

4.  Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme,

 

5. Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı,

 

6. Mermer İşleme, dalları yer almaktadır.

 

 Ülke çapında yapılan sektör taramaları ve inceleme çalışmaları sonunda sektörde faaliyet gösteren meslekler saptanmıştır. Sektörde çalışanların görüş ve önerilerinden yola çıkılarak her meslek alanına ait anket soruları hazırlanmış, daha sonra bu anketler yurt çapında uygulanarak mesleklere özgü yeterlikler ayrıntılı olarak çıkarılmıştır.

 

 

Program ve modüllerin hazırlanmasının her aşamasında iş piyasasının iş gücüne dönük gelişmelerin ve gereksinimlerin tüm yönleri ile dikkate alınması amacı ile sektörle karşılıklı görüş alışverişinde bulunulmuştur.

 

 Mezun olan öğrenciler çeşitli makinelerin veya makine parçalarının imal edildiği işyerlerinde çalışabilecekleri gibi bu alanda atölye açma imkanına sahip olurlar

 

Makine Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

 

1. Endüstriyel AR-GE çalışmaları ve tasarım sektöründe,

 

2. Makine imalatı sektöründe,

 

3. Endüstriyel modelleme sektöründe,

 

4. Endüstriyel kalıpçılık sektöründe,

 

5. Makine bakım ve onarım işlerinde,

 

6. Mermercilik sektöründe vb. yerlerde çalışabilirler.

  

DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI 

 

 

 1. BİLGİSAYAR DESTEKLİ ENDÜSTRİYEL MODELLEME

 

Tanımı: Endüstriyel modellemecinin sahip olduğu,  bilgisayarlı üretime yönelik modelleme yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

 

Amacı: Makine teknolojisi alanında endüstriyel modellemeciliğin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

 

 2. BİLGİSAYAR DESTEKLİ MAKİNE RESSAMLIĞI

 

Tanımı: Makine ressamının sahip olduğu, bilgisayarlı iki ve üç boyutlu makine çizimleri yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

 

Amacı: Makine Teknolojisi alanında makine ressamı yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

 

 3.ENDÜSTRİYEL KALIP

 

Tanımı: Endüstriyel kalıpçının sahip olduğu, sac, metal, hacim ve plastik kalıp imalatı yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

 

Amacı: Makine Teknolojisi Alanında Endüstriyel kalıpçı yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

 

4. BİLGİSAYARLI MAKİNE İMALATI

 

Tanımı: Bilgisayarlı makine imalatçısının sahip olduğu, bilgisayarlı CNC tezgahlarında makine imalatı işlemlerini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

 

Amacı: Makine teknolojisi alanında makine imalatı yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

 

 5. MERMER İŞLEME

 

Tanımı: Mermer işlemecisinin sahip olduğu, mermer imalat işlemlerini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

 

Amacı: Makine Teknolojisi alanında Mermer işlemeciliği yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

 

 6. MAKİNE BAKIM ONARIM

 

Tanımı: Makine bakım ve onarımcısının sahip olduğu,  makinelerin temel bakım ve onarımını yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

 

Amacı: Makine Teknolojisi alanında makine bakım ve onarımcısının yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.12.2012 - Güncelleme: 20.03.2024 10:30 - Görüntülenme: 3960
  Beğen | 2  kişi beğendi